Askel 3: Hiilihydraattien ja rasvan laatu
Ruokavalio on levon ja liikunnan ohella
tärkeimpiä asioita, jotka auttavat jaksamaan paremmin niin työssä kuin
vapaa-ajalla. Tässä juttusarjassa käsitellään ravitsemusterapeutti Noora
Hujalan (Nutrinet Oy, Mehiläinen Matinkylä) artikkeliin pohjautuen kolmea
askelta kohti ”parempaa” ruokavaliota ja sitä kautta kohti parempaa jaksamista.
Jotta elimistö voi
toimia oikein, se tarvitsee myös jonkin verran rasvaa. Sekä liiallinen
karttaminen että rasvan liika kuluttaminen ovat molemmat haitallisia
vaihtoehtoja elimistölle. Terveyden kannalta ensijaisen tärkeää on saada
pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Näitä rasvoja on kasviöljyissä, kalassa,
pähkinöissä ja siemenissä.
Esimerkkejä
hyvälaatuisista rasvoista:
Kasviöljyt
-
kasvirasvalevitteet
väh 60% esim. Keiju ja Becel Gold
- (kylmäpuristettu) rypsiöljy ja
oliiviöljy
- lohi ja kirjolohi
- siika
- muikku
- silakka
-
mantelit
-
saksanpähkinät
-
cashewpähkinät
-
brasilianpähkinät
-
pinjan-, auringonkukan- ja pellavansiemenet
Lisäksi avocado on erittäin hyvä pehmeän,
monityydyttämättömän rasvan lähde.
Kova rasva eli tyydyttyneet rasvat puolestaan aiheuttavat
monille terveydellisisä ongelmia, joten suurempina määrinä sitä kannattaa
mahdollisuuksien mukaan karttaa. Kovaa rasvaa on liha- ja maitotuotteissa ja
siksi ne kannattaa arkena nauttia mahdollisimman vähärasvaisina.
Hiilihydraattien
laatu terveyden edistäjänä
Hiilihydraattipitoisista
ruoka-aineista eniten vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät
täysjyväviljatuotteet, hedelmät, marjat ja kasvikset. Jos kamppailet painon
kanssa tai verensokeri heittelee helposti, kannattaa valkoiset jauhot ja sokeri
jättää vähälle ruokavaliossa ja korvata se täysjyvätuotteilla ja sokerittomilla
tuotteilla. Kevyttuotteet voivat olla hyvä ratkaisu, mutta myös puhtaat
alkuperäistuotteet ovat hyviä, kunhan niitä nautitaan kohtuudella.
Ennen
kaikkea ruoan tulisi olla nautinto! Kaloreiden laskemisen sijaan terve
suhtautuminen ruokaan auttaa valitsemaan juuri Sinulle sopivia ruoka-aineita
eikä ylilyöntejä tule niin helposti. Annoskoko ja säännöllisyys sekä
käsittelemättömien elintarvikkeiden nauttiminen auttaa parhaiten pitämään
painon hallinnassa ja kehon hyvin voivana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Herättikö kirjoitus ajatuksia? Ilostuttaako, harmittaako tai jäikö jotakin epäselväksi? Kaikki kommentit ovat toivottuja, tervetuloa keskustelemaan!