Askel 2: Lautasmalli
Ruokavalio
on levon ja liikunnan ohella tärkeimpiä asioita, jotka auttavat jaksamaan
paremmin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Tässä juttusarjassa käsitellään
ravitsemusterapeutti Noora Hujalan (Nutrinet Oy, Mehiläinen Matinkylä)
artikkeliin pohjautuen kolmea askelta kohti ”parempaa” ruokavaliota ja sitä
kautta kohti parempaa jaksamista.
Kuva: Sanna Peurakoski, Maito ja Terveys Ry |
Lautasmalli on varmasti suurimmalle osalle tuttu jo
kymmenien vuosien ajalta. Kaikkien
nykyajan ruokavalioiden viidakossa se on yksi ohjenuora, josta pitää kiinni voidakseen
paremmin. Perusidea on, että pääruoat jaetaan kolmeen osaan. Puolikas
ruokalautasesta koostuu kasviksista/hedelmistä/marjoista, kolmasosa proteiinin
lähteestä kuten lihasta/kalasta/kananmunasta/palkokasveista ja kolmasosa
hiilihydraattilisäkkeestä kuten riisi/pasta/peruna.
Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia, ja oman hyvinvoinnin kuunteleminen
on tärkeää. Jos voit paremmin vaikkapa ilman perunaa, sen voi korvata
esimerkiksi ruisleipäviipaleella aterian yhteydessä. Jos hiilihydraatit eivät
sovi elimistöllesi, voit korvata ne esimerkiksi runsaammalla salaatilla, jonka
joukossa on pähkinöitä/siemeniä. Vähärasvaiset maitotuotteet ja
täysjyväleipäviipale täydentävät tasapainoisen ateriakokonaisuuden. Kun
huolehdit, että ateriasi sisältävät täysjyvävilja- ja maitotuotteita sekä
marjoja, hedelmiä ja kasviksia varmistat riittävän suojaravintoaineiden
saannin.
Kolmas askel kohti terveyttä tukeva ruokavaliota on Noora Hujalan mukaan rasvojen ja hiilihydraattien laatu. Seuraavalla kerralla sukellamme siis syvemmälle katsomaan, kuinka niitä kannattaa käyttää edistääkseen terveyttään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Herättikö kirjoitus ajatuksia? Ilostuttaako, harmittaako tai jäikö jotakin epäselväksi? Kaikki kommentit ovat toivottuja, tervetuloa keskustelemaan!