maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kolme askelta terveyttä tukevaan ruokavalioon

Askel 2: Lautasmalli

Ruokavalio on levon ja liikunnan ohella tärkeimpiä asioita, jotka auttavat jaksamaan paremmin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Tässä juttusarjassa käsitellään ravitsemusterapeutti Noora Hujalan (Nutrinet Oy, Mehiläinen Matinkylä) artikkeliin pohjautuen kolmea askelta kohti ”parempaa” ruokavaliota ja sitä kautta kohti parempaa jaksamista.

Kuva: Sanna Peurakoski, Maito ja Terveys Ry
Lautasmalli on varmasti suurimmalle osalle tuttu jo kymmenien vuosien ajalta.  Kaikkien nykyajan ruokavalioiden viidakossa se on yksi ohjenuora, josta pitää kiinni voidakseen paremmin. Perusidea on, että pääruoat jaetaan kolmeen osaan. Puolikas ruokalautasesta koostuu kasviksista/hedelmistä/marjoista, kolmasosa proteiinin lähteestä kuten lihasta/kalasta/kananmunasta/palkokasveista ja kolmasosa hiilihydraattilisäkkeestä kuten riisi/pasta/peruna.

Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia, ja oman hyvinvoinnin kuunteleminen on tärkeää. Jos voit paremmin vaikkapa ilman perunaa, sen voi korvata esimerkiksi ruisleipäviipaleella aterian yhteydessä. Jos hiilihydraatit eivät sovi elimistöllesi, voit korvata ne esimerkiksi runsaammalla salaatilla, jonka joukossa on pähkinöitä/siemeniä. Vähärasvaiset maitotuotteet ja täysjyväleipäviipale täydentävät tasapainoisen ateriakokonaisuuden. Kun huolehdit, että ateriasi sisältävät täysjyvävilja- ja maitotuotteita sekä marjoja, hedelmiä ja kasviksia varmistat riittävän suojaravintoaineiden saannin. 

HyväTerveys – lehti on koonnut lautasmalliesimerkkejä tyypillisimmistä ruokalajeista. Jos lautasmalli tuntuu hankalalta toteuttaa käytännössä, kannattaa tutustua vaikkapa näihin yksinkertaisiin kokonaisuuksiin: lautasmallit 

Kolmas askel kohti terveyttä tukeva ruokavaliota on Noora Hujalan mukaan rasvojen ja hiilihydraattien laatu. Seuraavalla kerralla sukellamme siis syvemmälle katsomaan, kuinka niitä kannattaa käyttää edistääkseen terveyttään. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Ilostuttaako, harmittaako tai jäikö jotakin epäselväksi? Kaikki kommentit ovat toivottuja, tervetuloa keskustelemaan!